Het kabinet doet er van alles aan om in het primair onderwijs zogenoemde achterstandsscholen beter te equiperen, meldt onderwijsminister Arie Slob in antwoord op Kamervragen van de SP.

SP’er Peter Kwint wilde van de minister weten hoe hij ervoor gaat zorgen dat achterstandsscholen meer leraren kunnen aantrekken van hoge kwaliteit, ‘zodat collega’s van hen kunnen leren en leerlingen een eerlijkere kans krijgen’.

Slob antwoordt dat schoolbesturen geld uit hun lumpsum- en onderwijsachterstandenbudget kunnen inzetten ‘voor het aantrekken van goede leraren en het bijscholen van zittend personeel’. De nieuwe verdeling van het geld voor onderwijsachterstandenbeleid leidt er volgens hem toe dat het terechtkomt ‘op de plekken waar de achterstanden het grootst zijn’.

Meer begeleiding op achterstandsscholen

Bovendien wijst de minister erop dat voor het afgelopen en nieuwe schooljaar aanvullend in ruim 5,8 miljoen euro beschikbaar is voor een pilot voor het vrijroosteren van leraren. ‘Leraren werken in de vrijgekomen uren aan de versterking van hun pedagogisch-didactisch handelen of geven extra begeleiding aan leerlingen met veel achterstanden en gebrekkige studievaardigheden’, aldus Slob.

Hij voegt daaraan toe dat er vanuit de Gelijke Kansen Alliantie op verschillende plaatsen in Nederland met cofinanciering van het ministerie van OCW eraan wordt gewerkt om leraren verder te professionaliseren in urban teaching oftewel het lesgeven in grootstedelijke contexten.

Lees meer…

Deel dit bericht: