Pas in 2027 kan de overgang worden gemaakt van subsidie naar een ‘meer structurele bekostiging’ voor het verbeteren van basisvaardigheden. Dat meldt demissionair onderwijsminister Mariëlle Paul in de Vierde voortgangsbrief Masterplan basisvaardigheden.

Het kabinet breekt hiermee inmiddels voor de derde keer de belofte om de tijdelijke financiering voor het verbeteren van de basisvaardigheden om te zetten in een structurele bekostiging. In het coalitieakkoord uit 2021 kondigde het vierde kabinet-Rutte aan dat de structurele bekostiging in 2024 zou worden geregeld. Daarna werd dat 2025, toen 2026 en nu dus 2027. ‘Scholen hebben hier echt last van, een worst voorhouden en blijvend uitstellen’, benadrukt senior adviseur public affairs Ronald Bloemers van VOS/ABB.

Bovendien is het nog maar de vraag, zegt Bloemers, hoe structureel de bekostiging wordt, omdat minister Paul in haar brief melding maakt van ‘een vorm van gerichte bekostiging’. In het hoofdlijnenakkoord van het nieuwe rechtse kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB staat dat de ‘wildgroei aan subsidies’ moet worden omgezet in ‘solide structurele financiering’.

Deel dit bericht: