Werkgevers in het onderwijs moeten hun geld aan onderwijs kunnen besteden, en niet aan personeel dat de meeste tijd op de reservebank zit. Daarom steunt VOS/ABB het bijzonder onderwijs en de samenwerkingsbesturen in hun strijd tegen dit ongewenste effect van de nieuwe Wet werk en zekerheid.

Voor één keer is het openbaar onderwijs eens in het voordeel. Want vanwege de ambtenarenstatus van leerkrachten in openbare scholen geldt de WWZ niet voor hen. Het openbaar onderwijs ontspringt dus deze dans, maar bijzondere schoolbesturen  – en daarmee ook samenwerkingsbesturen –  merken nu al meteen de gevolgen van de nieuwe wet. Ook VOS/ABB krijgt die signalen: het is voor deze werkgevers een stuk lastiger geworden om vervanging te regelen, met name in het basisonderwijs.

Niet zo simpel

Jonge kinderen stuur je niet naar huis als hun juf een paar dagen ziek is, maar schoolbesturen krabben zich nu wel achter de oren voor ze een invaller aanstellen. Het is echt niet zo simpel als de Algemene Onderwijsbond vandaag doet voorkomen in een opiniestuk in de papieren versie van dagblad AD. Een vervangingspool zou de eenvoudige oplossing zijn. Dat is niet zo, want de mensen in die vervangingspool zouden allemaal een vast contract moeten krijgen. Kun je ze niet genoeg werk bieden, dan kom je als werkgever in de financiële problemen, met alle gevolgen van dien voor de school. Daarom kun je dus niet veel mensen in die pool aanstellen. Maar als je niet veel mensen kunt aanstellen, zijn er geen invallers als er ineens een piekbelasting is, bijvoorbeeld door een griepgolf in de regio.

Bittere tranen

Scholen mogen een invaller zes keer aanstellen, daarna moeten ze een vast contract krijgen. Maar vaak gaat het om invalbeurten van één of twee dagen. Na zo’n beperkt aantal werkdagen personeel in vaste dienst nemen voor wie niet genoeg werk  is: een kind kan uitrekenen dat dat geld kost. Geld dat het schoolbestuur vervolgens niet kan besteden aan het primaire proces. Juist de Algemene Onderwijsbond heeft daar vaak commentaar op. Waarom nu niet? De vakbond zou de werkgevers in dit geval moeten steunen. Ze huilen geen krokodillentranen, zoals de AOb schrijft. Het is écht mis en uiteindelijk zijn de kinderen in de klas de dupe. Het worden bittere tranen als scholen kinderen naar huis moeten sturen omdat er geen invaller beschikbaar is.

Het meldpunt van Verus staat niet voor niets roodgloeiend. Er moet iets gedaan worden aan dit negatieve bijeffect van de WWZ. VOS/ABB ondersteunt de oproep van Verus aan minister Asscher, om in de WWZ een uitzondering te maken voor het onderwijs, van harte.

Deel dit bericht: